Børsens lokaler, lørdag 21.januar klokken 14.00

Nyttårs -Opera Café –  Opera Salong

"Drammens Operakor på kafé" med programmet  Fra Les Miserables til Carmen

Åpning av elev fra   Drammen Kulturskole

Drammen Operakor hviler ikke på de mange laurbær som ble oss til del etter fire fullsatte forestillinger av ”Carmen” i vårt kjære teater høsten 2011.

Nå er Operakoret igjen i ilden, med et program sammensatt  av opera-/operette-/musikal-toner.  Musikkens Venners populære arrangement Opera-Café foregår i Børsens store sal. Foruten koret deltar solistene Ola Marius Ryan (tenor) og kormester Marit Sehl (mezzosopran).

Programmet består av fremført av solistene og koret. Det vil også bli noen overraskelser fra korets egne medlemmer.

Ved klaveret sitter Galina Trintsoukova

Drammens Operakor med kormester Marit Sehl (mezzosopran).

Børsens lokaler, lørdag 10.mars

Musikkens Venner i Drammen hadde et sjeldent program. Det er ikke ofte at norske sangere og musikkinstutisjoner hyller Kirsten Flagstad, men det er sjeldent at det står frem èn utøver som kan presentere store deler av det samme repertoaret som Flagstad sang i sin karrière. Musikkens Venner i Drammen tilbød en konsert hvor sangerinnen Nina Gravrok stod i sentrum, sa Grethe Rojahn, leder for Musikkens Venner Drammen.

Dramatisk repertoar

Kirsten Flagstad gjorde sin verdenskarrière først og fremst i det tyske operafaget, med Wagner som den store komponist i sentrum. Hun var imidlertid ekstremt aktiv og gjorde et stort mangfold av operaroller og konserter med et utrolig vidtfavnende repertoar. I den forestående konserten vil Gravrok gjøre en opera-avdeling og en romanseavdeling, med repertoar av Wagner, Strauss og Grieg.

Sjelden opplevelse

Det er sjeldent at norsk publikum får oppleve det de fikk i konsertens opera-avdeling. Det ble gjort et lengre utdrag av Valkyrien, Wagners andre opera i operasyklusen Nibelung-ringen. Folk som kjenner musikken fra nikket anerkjennende når man sa at dette er bortimot det vakreste som er skrevet i operalitteraturen overhodet.

Utdraget var fra operaens første akt, der Siegmund har møtt sin Sieglinde, og han uttrykker sin kjærlighet i sin arie ”Winterstürme”, som igjen tas direkte over som en stafettpinne av Sieglindes ”Du bist der Lenz”. Det hele endte opp i et fyrverkeri av en avslutning som det var vanskelig ikke å bli grepet av.

Med seg hadde Nina fått amerikaneren Brenden Gunnell, nyansatt tenor ved Den Norske Opera og Ballett. Det ble en stor ”happening”, med to store stemmer som passet perfekt til dette repertoaret, noe som er sjelden vare hvor som helst i verden.

Konferansier

Mads Wighus, Ninas ektemann, som også er operasanger, bandt denne konserten sammen som konferansier og innført publikum i de tidvis krevende stykkene. Konserten endte på en lett tone, med underholdende og kjent repertoar, og vi fikk Mads til å synge noen toner også.
Ved pianoet fikk John Lidal sitte, en stigende stjerne som akkopagnatør i Norge og utlandet. Han har vært ansatt som coach delvis på Den Norske Opera og Ballett, men har også oppdrag i blant annet på de store operahus i Amerika og Europa.

Nina Gravrok sopran, Brenden Patrick Gunnell tenor, John Lidal klaver, Mads Wighus baryton

Nina Gravrok

Nina Gravrok er utdannet ved Høgskolen i Agder og Operahøgskolen  i Oslo. Hun har siden 2005 medvirket på landets små og store scener i roller som Zerlina, Despina, Sandrina, Lauretta, Bess, Fru Inger til Austråt og Musetta. I 2008 gjorde hun sin internasjonale operadebut  som Pamina i Köln og Essen og i 2009 debuterte hun på Den Norske Opera og Ballett som 1. Skogsnymfe i Rusalka. I sesongen 11/12 medvirker hun som 1. Dame i Tryllefløyten på DNO&B.

Nina er en ettertraktet konsertsanger og  har sunget med bla. Kringkastingsorkesteret, Stavanger symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester, Harmonien i Bergen  og Oslo Filharmoniske Orkester

Nina har i de siste årene mottatt blant annet 3. pris  i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2007,  semifinalist i Hans Gabor Belwedere-konkurransen i 2006 og semifinalst i Placido Domingos operakonkurranse Operalia i 2009. Hun har også mottatt midler fra Ruud-Wallenberg stipendet  i 2005,  2007 og 2009,  Klæstads legat i 2008 og Statens Kunsterstipend  i 2008 og 2011.

 

Nina Gravrok

Brenden Gunnell

Brenden Gunnell (USA) er fra sesongen 2011/2012 engasjert i Nasjonaloperaens solistensemble, og medvirker i følgende produksjoner: Peter Grimes, Macbeth, Tristan og Isolde og Ulysses vender hjem. 

Brenden Gunnell har tidligere vært en del av solistensemblet ved Tiroler Landestheater i Innsbruck siden 2007 under operasjef Brigitte Fassbaender. Blant hans mest aktuelle roller er Tamino i Tryllefløyten, Loge i Rhingullet, Steuermann i Den flygende hollender, Peter Quint i The Turn of the Screw, Albert i Albert Herring, Lenskij i Eugene Onegin og Matteo i Arabella. Som konsertsanger har han spesialisert seg på verker av Britten, Schubert og Richard Strauss.

Brenden Gunnell

Mads Wighus

Mads Wighus har sin utdanning fra Barratt Due Musikkinstitutt og Operahøgskolen i Oslo. I 2005 operadebuterte han som Papageno og året etter hadde han en debutkonsert i Oslo Konserthus som ble godt mottatt av publikum og fikk stor oppmerksomhet i pressen. I sesongen 2009/10 var Mads solistpraktikant ved den Norske Opera og Ballett.

Han har medvirket i en rekke oppsetninger på store og små scener i Norge, hvor han har gjort barytonroller som Papageno, Baron Douphol, Silvano, Conte Almaviva, Conte Robinson, Dr Malatesta, Mr Gedge, Schlemil/Hermann, Dancairo og Marcello. I september 2011 gjorde han sin hovedrolledebut på Den Norske Opera og Ballett som Papageno.

Mads er også en etterspurt konsertsanger, og repertoaret spenner fra barokk-kantater og romanseaftener til oratorier og operacafeer.

Han har mottatt stipendier fra Tom Wilhelmsens Stiftelse, Hejes Fond, Skaugs legat, Ruud Wallenberg-stiipendet, Statens Kunsterstipend og Fond for Utøvende Kunstere.I 2009 mottok han Talentprisen fra Den Norske Operas Venner.

Mads Wighus

JOHN LIDAL

JOHN LIDAL

har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Trondheim, Norges Musikkhøgskole i Oslo, Guildhall School of Music & Drama, London og Manhattan School of Music, New York.

1.pris-vinner av to internasjonale pianokonkurranser i London i 1999.

Som pianist, kammermusiker og vocal coach har Lidal samarbeidet med en rekke prominente internasjonale kunstnere.

Han har coachet ledende roller for produksjoner ved The Metropolitan Opera, New York City Opera, San Francisco Opera, the Santa Fe Opera, Teatro alla Scala, ROH Covent Garden, Deutsche Oper Berlin og Opéra Bastille. Han er for tiden tilknyttet Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Lidal har siden 2001 vært ved fakultet ved the Manhattan School of Music, New York og er kunstnerisk leder for LidalNorth International Opera Workshops i Oslo, Bergen og i Hellas. Lidal gir mesterclasser verden over, senest ved Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris,og ved Staatsoper Unter den Linden, Berlin.

JOHN LIDAL

Børsens lokaler, lørdag 21. april

På Opera-Café av Musikkens Venner Drammen i BØRSENs selskapslokaler fikk drammenserne en flott opplevelse av Opera-arier og musikk av Edvard Grieg.

- "Cecilie Rønning og Rune Alver har skapt usedvanlig tett og virkningsfullt samarbeidmellom sangstemmen og klaveret", sier leder for Musikkens Venner Drammen, Grethe Rojahn

Åpningen var som vanlig med elever fra Drammen Kulturskoles «Unge Talenter».


Cecilie Rønning er utdannet ved Barratt-Dues musikkinstitutt og Statens Operahøgskole i Oslo. 
Hun har sunget Adèle i Flaggermusen, Musetta i La Bohème og Frasquita i Carmen for Den Norske Opera. Hun har også sunget en rekke roller i operaer og operetter over hele Norge feks. Susanna i Figaros bryllup av Mozart; Lisa i Grevinne Maritza og Stasi i Czardasfyrstinnen av Kalman; Valencienne og Hanna Glawari i Den glade enke av Lehàr.

Som solist med kor og orkester har hun medvirket i konserter i Norge og utlandet og  har mottatt strålende kritikker i media for sine roller og solokonserter, og hun har mottatt en rekke stipend.

Kilde: http://norskesangere.no/sopraner/ronningc.html

Rune Alver debuterte som pianist som 20-åring. Han er født i Bergen og utdannet ved Bergen Musikkonservatorium og Norges Musikkhøgskole i Oslo, hvor han tok instrumental diplomeksamen i 1986. Han studerte to år i Paris med Vlado Perlemuter og har deltatt i flere internasjonale mesterkurs.

Rune Alver har deltatt i flere internasjonale festspill. Nylig ga han konserter i Edvard Grieg Museum (Bergen), Oslo Konserthus Lille Sal, Mendelssohn Haus (Leipzig), Grieg-Begegnungsstätte (Leipzig), Joseph-Joachim-Konzertsaal (Berlin), Kammersaal Universität der Künste (Berlin), Grand Salon Les Invalides (Paris), Conservatoire Maurice Ravel Levallois Perret (Paris), Glinka Musikkmuseum (Moskva), Rachmaninov-salen (Moskva), White Box Museum Chaoyang District (Beijing).

Kilde: http://www.runealver.net/6.htmlCecilie Rønning og Rune Alver

Børsens lokaler, lørdag 8. september

Høstens konsertrekke startet opp med en spennende møte med et knippe unge musikere som alle hadde mottatt priser på Midgardskonkurransen bare noen dager i  forveien! Konserten på  Børsen ble den første på deres Norges-turne.

Sivert Blindheim, piano Mirjam Kammler og Birgitta Oftestad, cello

Akkompagnement: Galina Trintsoukova (organist i Fjell kirke)

Konserten ble åpnet på tradisjonelt vis med en elev fra Drammen kulturskole.

Opera og symfoni

I tillegg til   våre tradisjonelle Opera-Cafeer i Børsen, inviterte vi til Konsert i Bragernes kirke lørdag den 22. september klokken 16:00. Her fikk vi oppleve St. Petersburg symfoniorkester i toppform under sin dirigent av  Alexander Titov

På konserten medvirket sopranen  Mariann Fjeld Olsen  (fra Den norske Opera) som fremførte operaarier sammen med St. Petersbrug symfoniorkester. Se oppslag i Drammens Tidende ved å klikke her 

Vi fikk også stifte bekjentskap med den  23 år gamle pianisten  Marina Kan fra Tsjaikovskij- musikkonservaroriet i Moskva. Hun var solist på Rachmaninoffs klaverkonsert nr. 3

Tradisjonen tro åpnet KLASSISK - Musikkens venner, Drammen med en elev fra Drammen kulturskole. Dagens talent var Julien Davidsen som fremførte "Divertimento for fløyte" av Øysten Sommerfeldt

Din overskrift

Program

Sangavdeling med solist og orkester, solist Mariann Fjeld Olsen

Puccini:  Si, mi chiamano Mimi, fra La Bohème

Bizet: Je dis que rien ne m'épouvante, Micaëlas bønn fra Carmen

Kálmán: Heia in den Bergen, Sylvas entresang fra Czardasfyrstinnen    


Sergey Rachmaninoff:  Klaverkonsert nr 3, solist Marina Kan, klaver


pause

Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr 4 i f-moll 

St.Petersburg symfoniorkester   er et fremragende orkester fra Russland, «lillebror» til St.Petersburg filharmoniske orkester. De har med seg den norske sangstjernen Mariann Fjeld Olsen. Dirigent er Alexander Titov.

Berømte solister og dirigenter som Mariss Jansons, Svjatoslav Richter, Natalia Gutman, Elena Obraztsova, Grigorij Sokolov og mange flere har opptrådt med dette fremragende russiske orkesteret. Det har turnert over hele verden og deltatt ved noen av verdens mest prestisjefylte festivaler. I 2007 ble Alexander Titov, en av Russlands fremste dirigenter, utnevnt til orkesterets kunstneriske leder og sjefsdirigent.

Mariann Fjeld Olsen   er utdannet ved Stockholms Operahøgskole, og i en alder av 23 sang hun sin første rolle på Kungliga Operan i Stockholm. Hun har i de seneste årene gjort flere roller på Den Norske Opera & Ballett: Mimì (La Bohème), Pamina (Tryllefløyten), Susanna (Figaros bryllup). I 2011 gjorde hun stor suksess som Susanna under Peter Mattei-festivalen i Luleå. I Sverige har hun også sunget Juliette i Gounods Roméo et Juliette, samt Marguerite i Faust på Malmö Opera & Musikteater. Hun var nylig med i Den Norske Opera & Balletts Peter Grimes under Operafestivalen i Savonlinna, Finland.

I 2007 vant Mariann Fjeld Olsen 1. pris i den norske finalen av Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, samt 1. pris i Malmö Vocal Competition. I 2008 vant hun Rikskonsertenes INTRO Klassisk, og i 2004 ble hun tildelt Jenny Lind stipendet, som førte henne og konsertpianist Bernt Wilhelmsson på en omfattende turné i USA og Sverige. De to har også opptrådt sammen på flere konsertarenaer i Norge, bl a under Festspillene i Bergen. I  kommende sesong er Mariann Fjeld Olsen engasjert til tittelrollen i Czardasfyrstinnen i Oslo, hun spiller i Peer Gynt Tonhalle Düsseldorf,  i Kristiansand som Micaëla i Carmen m.m.

Klaversolist Marina Kan studerer ved det berømte Moskva Tsjaikovskij Musikk-konservatorium med professor Alexander Mndoyants. Hun har også spilt mye med professor Jiri Hlinka de siste årene ved hans Klaverakademi i Bergen. Konserter er gitt i Italia, Frankrike, Jersey, Tyskland, Armenia, Litauen, Danmark, Ukraina og Russland. Førstepris ved en rekke internasjonale konkurranser, samt vinner av “Marmortaste” og førstepris i München 2008 og laureate ved tre internasjonale kammermusikkonkurranser. Solist med Bergen Filharmoniske orkester i 2011 og Trondheim Symfoniorkester i 2012. Marina er nå 23 år gammel. 

Mariann Fjeld Olsen

Opera-Café 13. oktober

Opera-Café

Børsens lokaler


Åpning ved elev fra Drammen Kulturskole

Vladimir Stoyanov, fiolin

Elzbieta Nawrocka  , klaver

Åshild Skiri Refsdal sopran (bildet)


Åshild Skiri Refsdal er diplomutdannet fra Norges Musikkhøgskole, og markerte seg tidlig som sanger. Allerede i 1995 ble hun beste norske deltaker i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse. Et år senere debuterte hun ved Den Norske Opera i rollen som Papagena i Tryllefløyten.

Hun har siden sunget med en rekke norske og europeiske symfoniorkestre. Åshild har hatt egne konserter ved flere musikkfestivaler, og har bidratt på flere innspillinger med musikk av norske komponister. Hun liker å framføre musikk av ulik karakter, og øser av et bredt repertoar innen både klassisk og mer populær sjanger.

Vladimir Stoyanov, fiolin er o  pprinnelig fra Bulgaria hvor han studerte ved Musikkonservatoriet i Sofia. I tillegg har hatt studier ved Barratt Due i Oslo og innehar hovedfag på solofiolin og kammermusikk fra Norges Musikkhøyskole.

Stoyanov har vært solist med orkestre rundt om i Norge og de fleste land i Europa og i USA. Bare et døgn innen konserten på Børsen i Drammen kommer Vladimir rett fra en turne i USA med musikk av Alf Hurum og Edvard Grieg.

Stoyanov har fått gode kritikker i forbindelse med opptak i NRK samt på spansk, fransk, tysk, bulgarsk og gresk TV samt deltatt i en rekke radioprogrammer.  Han har også deltatt på spillefilmer.  

Sjekk Vladimir Stoyanov på Youtube hvor han deltar på scenen i en festlig rolle, klikk her

Elzbieta Nawrocka kom til Norge i 1993. Hun fikk sin utdannelse ved F. Chopin Musikkakademiet i Warszawa under veiledning av B. Kawalla. Senere gikk masterstudier for konsertpianister hos prof. J. Ekier og arbeidet samtidig som musikkpedagog i kammermusikk-klassen i Musikkakademiet  i Warszawa. Året etter fikk hun den franske regjering stipend og reiste til Paris for å studere samtidsmusikk hos M. F. Bouquet.

Hun gikk også kortere studier hos blant annet: B. Rigutto, L. Naumov, R. F. Duchable, C. Helfer. Tre ganger har hun fått stipend av Academie de la Musique M. Ravel.

Hun underviser til daglig som lektor på Musikk-Dans-Drama linje ved Lillestrøm videregående skole.

Hun har hatt mange konserter i de fleste europeiske land og blir brukt både som solist og kammermusikker. Hun samarbeider med mange norske og utenlandske musikere og har hatt flere opptredener i polsk og norsk radio og fjernsyn.

Nå er hun aktuell med en ny CD: “The Golden Hindemith” der hun spiller sammen med Henninge og Vegard Landaas.

27. oktober 2012


Åpning ved elev fra Drammen Kulturskole

Kabaret med musikk av 

George Gershwin og Kay Swift.

Utdrag fra en kabaret som settes opp på

Oslo Nye Teater i oktober

Torunn Buarøy, sopran

Florin Demit, baryton

Mirjam Helene Kringen  , klaver


Denne gangen har KLASSISK-Musikkens Venner Drammen fått tak i en spennende kabaret, som har vært spilt i Teaterkjeller’n på Oslo Nye Teater i oktober. Tittelen henspiller på Kay Swift, verdens første kvinnelige Broadway-komponist og hennes 10 år lange forhold til George Gershwin. Kabaretartistene Torunn Buarøy og Florin Demit har følge av pianisten Mirjam Helene Kringen, og de spiller og synger både Kay og George og deres musikk. Denne gangen får publikum kjøpt et flott program til kr 30, og det blir også en liten utlodning. All grunn til å brekke opp en grå oktoberlørdag med en svingende tur på Broadway! Mer om "Oh Kay" nedenfor    

Oh Kay!

Konserten vil bestå av musikk og sanger av komponistene Kay Swift og George Gershwin. Kay Swift var den første kvinnelige Broadway-komponisten. Hun hadde stor innflytelse på amerikansk musikk på 1930- tallet og fikk sitt gjennombrudd på Broadway med musikalen ”Fine and Dandy” i 1930. Likevel valgte hun å bruke store deler av sitt liv på Gershwins musikk som hun hadde et ti år langt romantisk forhold til. Etter hans død startet hun arbeidet med å fullføre og arrangere mye av hans enda ikke utgitte musikk. Dette arbeidet holdt hun på med til hun var over 90 år gammel.

Sammen med sanger Sindre Øgaard pianist Mirjam Kringen og regissør Tonje Gotschalksen har Torunn Buarøy laget en kabaret om Kay Swift. Kabareten ble satt opp i Teaterkjelleren på Oslo Nye Teater tidligere denne måneden. Kabaret på Opera-Café blir en konsertversjon av som de har kalt "Oh Kay!" Sindre hadde ikke anledning til å være med, Florin Demit stiller som vikar.

Gruppen har noen flotte programmer som består av tekster bilder og utfyllende informasjon om Kay Swift og hennes liv. De vil man kunne kjøpe etter konserten for kr 30 pr stk.