Opera-Café med operaperler

Høsten 2020 kunne ikke konsertprogrammet åpnet finere en med operaperler strødd over oss med

Siv Oda Hagerupsen, mezzo-sopran

Thomas Ruud, tenor

Bernhard Greter, klaver

 

Siv Oda Hagerupsen, mezzosopran, har sin utdannelse fra Nordnorsk Musikkonservatorium og Statens Operahøgskole. Hennes sangpedagoger har vært blant andre Ingrid Bjoner, Svein Bjørkøy, og Elizabeth Norberg-Schulz.

I 1999 var Siv Oda en av de seks finalistene i den nasjonale delen av Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse, og samme år debuterte hun på Den Norske Opera i rollen som 3. Dame i Mozarts Tryllefløyten. Videre engasjement ved Den Norske Opera inkluderte rollen som Mercédès i Carmen, Nicklausse/Musen/Stemmen i Hoffmanns Eventyr, Marcellina, og senere Cherubino i Figaros Bryllup. Hun er også en av solistene på DNOs CD-produksjon Hjem til Jul. Siv Oda har hatt solistroller ved alle de ulike regionsoperaene rundt om i Norge, og har vært engasjert som solist med alle landets ledende orkestre.

I 2013 gjestet hun L’Opéra de Montréal i Canada ved en gallakonsert med verk av Verdi, under ledelse av Victor deRenzi. I 2017 gjorde hun blant annet rollen som Emilia i Verdis Otello med Trondheim Symfoniorkester, under ledelse av John Helmer Fiore, og regissert av David Alden. Så sang hun Suzuki i Madama Butterfly ved Opera på Skäret i Sverige. Sommeren 2018 returnerte hun til Skäret, hvor hun hadde stor suksess som Eboli i Verdis Don Carlo, med musikalsk ledelse av Michael Balke, og regi av William Relton. Av andre dirigenter Siv Oda har samarbeidet med kan nevnes; Rafael Frühbeck de Burgos, Patrick Fournilliér, Olari Elts, Marcello Mottadelli og Gregor Bühl.

I 2019 har engasjementene blant annet vært rollen som Marthe i Gounods Faust med Trondheim Symfoniorkester og Opera, med regi av Aik Karapetian og musikalsk ledelse av Anja Bihlmaier, rollen som Adalgisa i en konsertant versjon av Norma med Opera Opus på Gjøvik i august, og Gertrud (Moren) i Hans og Grete ved Opera Nordfjord i oktober, regissert av Jeff Pedersen

Thomas Ruud, tenor, er en av Skandinavias mest ettertraktede sangere. Han hadde sin debut ved Den Norske Opera i 1994 som Grev Almaviva i Barberen i Sevilla, en rolle han har gjentatt i mer enn 150 forestillinger, og har til nå mange av de største tenorrollene på repertoaret, slik som Don José i Carmen, Pinkerton i Madama Butterfly, Rodolfo i La Bohème, Cavaradossi i Tosca, Pollione i Norma, Steva Burya i Jenufa, Manrico i Il Trovatore, Hoffmann i Hoffmanns Eventyr og tittelrollen i Faust, for å nevne noen.

Han har vært ansatt ved noen av Tysklands største operahus, slik som Statsoperaen i Stuttgart, og har ellers gjestet som solist rundt om i hele verden, inkludert USA, Mexico, New Zealand og Singapore. Han har holdt konserter med noen av verdens ledende sangere, som sopranen Kiri Te Kanawa.

Ruud er ofte å se i Norge, både som solist i større operaproduksjoner, og også i konsertsammenheng; nevnes kan Verdis Requiem i Nidarosdomen med Trondheim Symfoniorkester, dirigert av Eivind Gullberg Jensen. Han er også en av de tre tenorene i Hanne Krogh og de Tre Tenorer, som har stor suksess med julekonsertturné i hele landet. Dette kritikerroste samarbeidet har videre ført til CD-utgivelse, og nå også sommershow. Thomas har også sunget gjentatte ganger på Oslo Operafestival. Der har han bl.a. gjort rollen som Canio i Pagliacci på Christiania Teater og Don José i Carmen på Folketeateret.

Thomas har jobbet med dirigenter som Patrick Fournillier, Timo Handschuh, Andreas Schüller, Christian Lindberg, Peter Szilvay, Eivind Gullberg Jensen og Kjell Seim, og med regissører som Dietrich Hilsdorf, Calixto Bieito, Enrique Mazzola, Lisa Kent og Ronald Rørvik.

Han skal synge Herod i Salome i Opera Siam i februar 2019 og Calaf i Turandot hos Opera Trøndelag og Operaen i Kristiansund i 2020. Han vvar også trekkplasteret i Gullrekka under Kirsten Flagstad Festivalen 2019.

Bernhard Greter er en svensk/tysk pianist og operarepetitør, som etter fem år i Norge er blitt en ettertraktet og godt integrert del av norskt musikkliv. Bernhard jobber på timebasis på Den Norske Opera og Ballett og gjør regelmessig frilansjobber for flere av de norske operasellskapene, men gjør også mange andre jobber og konserter innenlands såvel som utenlands