Opera- og operettefest

Katharina Frogner Kockum og Ragnhild Groven, sopran

Rolf Nykmark, baryton

Sebastian Wemmerløv, klaver

Katharina Frogner Kockum

Katharina Frogner Kockum begynte sin musikalske bane allerede som barn i Adolf Fredriks musikklasser og medvirket da som solist ved f.eks. nobelprisutdelinger og i Sveriges Television. Hun utdannet seg videre ved musikkonservatoriet i Falun, deretter fulgte en påbygningssutdannelse ved Birka Folkhögskola og sidan solistutdannelsen ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Mariefredsakademin. Hun har deltatt i mesterklasser for professor Håkan Hagegård, Loa Falkman, Ingrid Smith, Kevin Smith, Helena Döse og Kristina Gohrne. Videre har hun studert for Eva Larsson-Myrsten og Franco Federichi i Parma. For tiden studerer Katharina Frogner Kockum for Robert Cowart, Metropolitan og professor Håkan Hagegård.

Med flere hovedroller har Katharina Frogner Kockum allerede etablert sitt navn i Sverige.
Av dem kan nevnes Marit i Rune Lindströms Himlaspelet og Maria i Sound of Music, Magnolia i Teaterbåten, Grilletta i Apotekeren av Haydn og Susanna i Figaros bryllup. Katharina Frogner Kockum har videre tolket rollen som Lady Billows i Brittens opera Albert Harring i samproduksjon med Kungliga Operahögskolan i Stockholm, og gjort en betydelig rolle i operaen Der Zwerg i Israel under ledelse av maestro Paul Nadler. Hun har gitt en rad kritikerroste konserter og forestillinger både i Sverige og utenlands, medvirket som solist med kor og orkestre og sunget ved store innvielser og festivaler rundt om i Sverige. I 2005 ble hun utvalgt til å representere Stockholms Lucia i Italia med en rekke offisielle sangopptredener i Roma og på Sicilia, og i 2006 representerte hun Sverige som solist i Polen med opptredener i bl.a. Sal Leopoldina. Hun har holdt flere konserter i Tel-Aviv i samarbeid med IVAI og Metropolitan Operahouse.

Ragnhild Groven

Ragnhild Groven er barnebarn av den norske komponisten Eivind Groven (1901-1977)

Ragnhild Groven uteksaminert fra Barrat Due Musikkinstitutt i Oslo hos sangpedagog Oskar Raaum (1916-2002) Raaum var en elev av den berømte italienske baryton og operasanger Riccardo Stracciari (1875-1955) i Roma mellom 1947 og 1950.

Groven studert tolkning med operasanger Thorbjørn Lindhjem og prof. Robert Levin (1912-1996) ved Norsk Musikkhøgskole. Operaskolan på Östermalm i Stockholm med Margareta Bergström (1919-2006), en tidligere mezzosopran på The Royal Opera i Stockholm. Rolle studier med pianisten Jan Eyron og scenesjef i The Royal Opera i Stockholm, Knut Henriksen.

Masterclass på Bergen International Music Festival med Wagner-sopran Birgit Nilsson og Masterclass og private studier med Vera Rozsa (Stockholm / London), operasanger Olav Eriksen (1927-1992) og Karl Heinz Pinhammer.

Hun deburterte debut i Universitetets aula med Wolfgang Plagge ved pianoet. Publikum ga henne stående ovasjoner.

Hun fikk en rolle i forestillingen "The View", skapt av den norske koreografen og scenesjef Jane Hveding. Groven fikk flotte omtaler for den del. Hun sang rollen som Solveig i forestillingen Peer Gynt til musikk av Edvard Grieg og Harald Sæverud og rollen Volven i forestillingen «Spelet om Olav Tryggvason» hvor Wolfgang Plagge hadde komponert musikk i stil med «Islandic Tvisang».

Groven har mange operaroller på repertoaret og har spesialisert seg på roller av Richard Wagner og Richard Strauss. Hun ble valgt av den svenske Wagner Selskapet i Stockholm for å utføre Wagner arier.

Groven har et stort repertoar bestående av Lieder, opera deler, operette arier, musikaler og evergreens. Hun har opptrådt på en rekke festivaler, gitt mange Lieder-konserter (også på Troldhaugen, hjemmet til den norske komponisten Edvard Grieg) og konserter i alle de skandinaviske landene, Italia (Firenze), hvor hun sang på Palazzo Vecchio, Tyskland (Hamburg) der hun sang Wagner og Monrad Johansen, England - Thaxted Festival, Slovakia (Bratislava) Bjørnson-festivalen - Bratislava Radio / TV, Holland, Japan (Tokyo og Sapporo) hvor hun sang i Suntory Hall etc., Østerrike (Wien) hvor hun sang fra Tristan und Isolde - Isoldes aria Mild und leise og Desdemonas aria Ave Maria fra Othello av Verdi i ORF Saal.

I tillegg til å arbeide med orkestre i Norge har hun sunget med The Latvia Philharmonic Chamber Orchestra med Massimo Lambertini (assisterende dirigent til Ricccardo Muti på La Scala i Miland), The Nordic Ensemble og Japan (som består av musikere fra The Tokyo Philharmonic Orchestra) og Bratislava Operaorkestret dirigert av Ondeij Lenard.

Groven har vært solist i en rekke kantater, messer og oratorier av Händel, Pergolesi, Bach, Verdi, Mendelssohn, Puccini, Rossini, Plagge, Groven, Monrad Johansen etc.

Hun har sunget for NRK radio og TV, mottatt flere stipender og reisestipender, spilt inn flere CD-er og utført for medlemmer av norsk kongefamilien ved flere anledninger.

Rolf Nykmark

Rolf Nykmark startet sin musikalske karriere i "Sølvguttene", uteksaminert fra Norges musikkhøyskole og Østlandets Musikkonservatorium, med prof. Oskar Raaum og prof. Olav Eriksen som hans sanglærere.

Nykmark studerte interpretasjom og piano med prof. Robert Levin og prof. Kaare Ørnung, på  Norges musikkhøyskole i Oslo.

Masterclasses med Thomas Hemsley (London), Vera Rosza (London / Stockholm), Karl Heinz Pinhammer (Hannover), Birgit Nilsson (Bergen Classical Festival) og Sena Jurinac (Wien).

Han studerte opera på Operaskolan i Stockholm med Margareta Bergström (Wagner-mezzo på Den Kungliga opera i Stockholm) og med scenesjef Knut Henriksen og Ann-Margret Pettersson.

Hans debut fant sted i Aulaen med Wolfgang Plagge ved pianoet. Konserten var så vellykket at det førte til enda en debutkonsert med The Hague Philharmonic Orchestra på Holland Festival.

Han har opptrådt operaroller på Oslo Operafestival, Opera Bergen, Opera Mobile (Oslo), Den Norske Opera og han har opptrådt på musikkfestivaler som Thaxted Festival (Thaxted, Essex) og The Viking Festival (Stavern, Norge).

Mange konserter og konserter i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Holland, Tyskland, Italia, Østerrike, USA og Japan.

Nykmark har spilt med Wandsbeker Symfoniorkester (Hamburg) og med The University Symphony Orchestra (Oslo), Oslo Kammerorkester (Oslo), Thaxted Festival Orchestra (Thaxted, Essex), The Latvia Philarmonic Chamber Orchestra (Firenze, Italia), The Orchestra "Barrokanerne" (Oslo), The Nordic Ensemble of Japan (Suntory Hall, Tokyo) og med blandede orkestre som består av profesjonelle musikere fra Oslo-Filharmonien, Norsk rikskringkasting Symphony Orchestra, Den Norske Opera Orchestra, The Stockholm Philharmonic og Bergen Filharmoniske.

Nykmark har vært solist i en rekke kantater, messer og oratorier av Bach, Händel, Mendelssohn, Haydn, Mozart, Puccini, Rossini, Plagge, Groven, Monrad Johansen og Kvandal.

Han har jobbet med dirigenter som Per Dreier (dirigent for en rekke orkestre over hele Europa, som for eksempel The Royal Philharmonic Orchestra i London og London Symphony Orchestra) og Massimo Lambertini (assisterende dirigent til Riccardo Muti ved Ravenna Festival).

Nykmark har et stort repertoar, og det består av opera deler, operette, musikaler, evergreens, kirkemusikk, lieder og klassiske sanger.

Sebastian Wemmerløv

Sebastian Wemmerløv har både Mastergrad i piano ved Norges Musikkhøgskole og Mastergrad i musikkvitenskap ved Universitet i Oslo